fredag 15. oktober 2010

Send alle feite til Jan Mayen.....

Det hadde vært meget tilfredsstillende om de med mindre kunnskaper hadde litt dekning for sine uttalelser og ikke bygget alt bare på egne holdninger.
Kari Jaquesson og Bent Høie (H) sier feite selv har skylda dermed deres eget ansvar.
Mener de det samme når det gjelder anorexia?

I Den norske legeforening er de viktigste spiseforstyrrelsene anorexia nevrosa(F.50.0), bulimia nevrosa (F50.2)og overspisingslidelse (F50.4). I tillegg kommer uspesifisert spiseforstyrrelse (F50.9).
Dette finner man spesifisert i vår diagnosemal, ICD-10).

Selvsagt så har verken Jaquesson eller Høie kunnskaper som tilsier at de vet hva de snakker om, for hadde de hatt dette så ville de vært mer forsiktig med sine uttalelser og ikke minst, mer korrekte.

De personene som har utviklet anoreksia får tilgang til flere typer terapi mens de med overspisingslidelse blir sett på som late, karakterløse og må tåle å bli hetset.
Har ikke dette noe med holdninger i samfunnet å gjøre?

Fedme er blitt et felles ansvar fordi det har blitt et samfunnsproblem.
Det har blitt noe som politikere er nødt til å ta fatt i.
Politikere kan legge til rette slik at sunn mat blir biligere for de med minst penger har høyere forekomst av fedme.
Dette er et enkelt regneskap; Billigere sunn mat vil føre til at flere kan kjøpe denne type matvare og dermed vil dette på sikt har en gunstg effekt på fedmeproblematikken.
Men ikke det alene.

Hvis man virkelig vil ha kunnskaper om denne problematikken så kan man lese det eksperter hevder.
Kari Jaquesson vil ha mer fokus på person. Det vil si at hun kommer med dette utspillet rett og slett for å få mer oppmerksomhet rundt egen person. Hun gir jamt faen i å skaffe seg kunnskap om det hun uttaler. Det er rett og slett mediehor.

Bent Høie vil skaffe seg oppmerksomhet på bakgrunn av flere velgere til neste valg. At han har minimale kunnskaper bryr han seg lite om. At han utviser dårlige holdninger i tillegg, har vel aldri plaget så mange i Høyre.

Javisst har vi et ansvar selv.
Jo helt klart er mange av oss late.
Det er uten tvil mange karakterløse
MEN; dette gjelder alle uansett form og farge.
Det er bare lett å se og diskriminere feite. Og dette har med våre holdninger å gjøre.
Vi har selv eget ansvar for eget liv. Men for noen er årsaken til fedmen en sykdom. Og med sykdom menes mange ulike typer sykdom.
Hadde Jaquesson og Høie hatt litt innsikt så ville de dermed tonet ned sine egne holdninger omkring dette temaet og overlatt det til fagfolk å uttale seg.
Men det er vanskelig når man har et enormt behov for oppmerksomhet (kanskje det også er en slags sykdom?)

Bent Høie (Høyres IQ troll) mener at nøkkelen til å bekjempe livsstilssykdommer sitter i hodet på hver enkelt nordmann.
Hva mener han med dette egentlig?
At de som er feite ikke evner å bruke hodet sitt på en fornuftig måte?
De er med andre ord dumme?
Eller bare har litt mindre håndbagasje enn Høie selv?

Hva med narkomane og alkoholikere, er de selv skyld i at de nettopp sliter med rusmisbruk? Eller er dette en sykdom?
Det hadde vært artig å vite hva Høie mener om dette.

Konklusjon er:
-Fedme og overvekt er et stort og komplekst område med mange ulike årsaker til.
-Jaquesson og Høie uttaler seg på bakgrunn av sine holdninger fremfor å basere seg på kunnskap fra fagekspertise
- Jaquesson og Høie er med på å opprettholde hetsen til overvektige fremfor å komme med kunnskap og tiltak.
- Hadde hetsing og diskriminering vært en effektiv metode for å bekjempe fedme så ville færre vært overvektige i dag.
- Man burde lete med lys og lykter etter effektive metoder og profilert dette fremfor å profilere Jaquesson m.fl. sine holdninger.

3 kommentarer:

  1. veldig godt innlegg, sjekk min blogg for å se hvordan Kari tok det da jeg ville konfrontere henne!

    SvarSlett
  2. energi som blir spist og ikkje forbrent vert lagra på kroppen i tilfelle uår.. et mindre og bli sunnare og friskare.. men til ei viss grense sjølvsagt.. alt med måte. så enkelt er det faktisk...

    SvarSlett
  3. Dårlige kostvaner skyldes ofte at en ikke har bedre råd økonomisk. Rusproblematikk handler bla. om det å føle at man ikke strekker til,
    I Norge er penge avgjørende for om du kan kjøpe sunn mat, eller noe så bassalt som en par øl dvs. produkter som er ekte lissom en “skovl er en skovl og en spade er en spade” begrepet. 4 normale tomater (det som så fint kaldes for økologiske tomater koster rundt femtilappen, så hvis du vil lage en god tomatsuppe med ordentlig innhold til vennene dine har du blitt kvitt nærmere 500 kr. Norge? I Oslo er det billigere for ungdommene å bruke 200 lappen de har fått med seg hjemmefra på dope på gata enn som 5-6 øl på pubben. Økonomisk diktering ødelegger helsen til folk, bare ingen som vil tro på det, eller alle bare bukker og takker – neste og det mener jeg er absurd at nå skal folk flest betale ekstra avgift bare fordi de ikke har bedre råd. Det er derfor jeg må ta meg en ekstra røyk iblant.

    Midt oppe i hele greien… så klart folk trenger seg en røyk når det egentlig går opp for en hva du blir utsatt for etter det faktum at alle disse kapitalistene må tilfretsstilles, og siste bonus på egget får du gjennom ennå mere innbetaling av avgift.

    Den norske staten kan spare mye hvis alle priser blir tvunget ned. Sunn mat og gode vaner bør være et alternativ for alle, det burde ikke være nødvendig å ruse seg for å komme en liten stund bort fra det som faktisk er Norge, problemet i all dette er er at i Norge kan folk med lite penger ikke leve sunnt eller sagt på en annen måte, det regnes som deluxe hvis du bare ønsker noe som er normalt.

    SvarSlett